Topfoto af læsning
Litnet   Litnyt

April 2018

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

Kalenderen: Det sker i april

Et kig ind i maj

Glæd dig til ...

Nye udgivelser


 

Kalender - det sker i april

 

Serie 2 verdenslitteraturens monster- og mesterværker

Monster- og mesterværker I foråret 2018 sætter litteraturfolk fokus på 4 af verdenslitteraturens store værker fra perioden 1950-75, nemlig John Fowles 'Den franske løjtnants kvinde', Günter Grass 'Bliktrommen', Jean-Marie Gustave Le Clézios 'Ørken' og Primo Levis 'Hvis dette er et menneske'.
Værkerne forudsættes IKKE (nødvendigvis) læst.

Pris for alle 4 gange 450 kr, stud. 225 kr. Enkeltforedrag: 150 kr. Læs mere og tilmeld.

4 tirsdage, første gang tirsdag 3. april kl. 19-20.45
Sted: Dalum Kirkes anneks, Dalumvej 112 B, Odense SV
Arr. af Folkeuniversitetet Odense.

 


 

Foredrag med Jesper Wung-Sung

Jesper Wung-Sung I romanen 'En anden gren' skriver Jesper Wung Sung for første gang om sin kinesiske oldefar, der kom til Danmark, hvor den danske bagerjomfru Ingeborg møder Sam Wung-Sung. De forelsker sig og vækker skandale, men bliver sammen hele livet. En storslået kærlighedshistorie sat i scene i København i det gryende 20. århundrede. En fortælling om at brænde sine broer og følge et andet menneske, en anden vej.

Jesper fortæller bl. a. om research og om den eneste roman, han altid har vidst, at han skulle skrive, og om hvorfor det tog 20 år.
For denne slægtsroman har Jesper Wung-Sung i år modtaget De Gyldne Laurbær. Læs mere og tilmeld.

Onsdag 4. april kl. 20-22
Caféen åbner kl. 19.00, og der bydes på en suveræn kagebuffet mm.
Sted: Agedrup sognegård, Agedrup
Arr. af Fyns kvindelige Litteratursalon.

 


 

Det Store Bogshow

Det Store Bogshow Odense Bibliotekerne inviterer til årets store begivenhed for bogelskere, når vi gentager succesen fra sidste års litterære gallashow på Magasinet i Odense.

Showet sætter fokus på VILDSKAB i litteraturen: Kim Leine, Mikael Josephsen, Kaspar Colling Nielsen, Mads Peder Nordbo, Yrsa Sigurdardottir, sanger Rasmus Lyberth og poetry slammer Emil Nygård. Alle har de noget på spil.

Programmet bindes bl.a. sammen af journalist Signe Ryge, litteraturkonsulent Michael Linde Larsen og bibliotekar Camilla Faieq Jensen.
Vi afslutter arrangementet med efterfest på Amy's Bar & Winehouse.

Billetpris: 120 kr./100 kr. for medlemmer af Nysgerrig Fyn. Prisen er inkl. en VILD velkomstdrink. Læs mere og køb billet.

Torsdag 5. april kl. 18.30 (Dørene åbner kl. 18.00)
Sted: Magasinet, Farvergården 19, Odense C
Arr. af Odensebibliotekerne i samarbejde med Ugeavisen Odense, TV2-Fyn, Bog & Idé Kongensgade og Nordatlantisk Hus.

 


 

Foredrag med forfatter Jesper Wung-Sung

Jesper Wung-Sung Forfatter Jesper Wung Sung og gymnasielærer Nicolai Rekve Eriksen mødes i en samtale om Wung Sungs forfatterskab og hans nye bog 'En anden gren'. Jesper Wung Sung vil desuden læse passager højt fra bogen, og både undervejs og bagefter vil der være mulighed for at stille spørgsmål til forfatteren.
Alle er velkomne! Læs mere.
Entre: 50 kr., gratis for elever og ansatte samt medlemmer af Forældreforeningen.

Torsdag 5. april kl. 19
Sted: Mulernes Legatskole, Gillestedvej 11, Odense NØ
Arr. af Mulernes Legatskoles Forældreforening.

 


 

Forfatterforedrag - Yrsa Sigurdardottir (IS)

Yrsa Sigurdardottir Yrsa Sigurdardottir er blevet inviteret til Odense for at deltage i Det store Bogshow.
Nordatlantisk Hus har derfor inviteret Yrsa til at holde et foredrag dagen efter, hvor hun vil drøfte sit syn på Island, dengang, nu og i fremtiden.

Yrsa Sigurdardottir er en international storsælgende krimidronning fra Island, og hendes roman, 'DNA', vandt Palle Rosenkrantz prisen som bedste krimiroman i dansk udgave i 2016. Hendes romaner har to gange vundet priser for den bedste krimiroman i Island og to gange valgt som årets bedste krimiroman af Sunday Times. Filmen 'I REMEMBER YOU', der fik premiere i maj 2017, er baseret på Yrsas roman, og hendes serie om Thora er i øjeblikket under produktion til fjernsyn. Foredraget foregår på engelsk. Entré: 85 kr.

Fredag 6. april kl. 19
Sted: Nordatlantisk Hus, Nordatlantisk Promenade 1, Odense C.

 


 

Gorm Stefan GötzscheDalum-drengen, der emigrerede til Amerika

Gorm Stefan Götszche, forfatter og Dyrupborger, fortæller om sin bog 'John Anderson', om Dalum-drengen, der i 1800-tallet emigrerede til Amerika. Læs mere.

Fredag 6. april kl. 14-16
Dyrup Kirke, Tranehøjen 1, Dyrup, Odense SV.

 


 

Væbnet med ord og vinger

Michael Strunge Michael Strunge ville være fyldt 60 år den 19. juni 2018.
I januar havde filmen "Væbnet med ord og vinger", der handler om Michael Strunge, premiere, og 9. april vises den i Panorama Biografen på KulturØen.

Denne aften vil Anne-Marie Mai byde velkommen og introducere filmen og dens hovedperson. Anne-Marie Mai var i sin tid venner med Michael Strunge. I dag er hun professor i dansk litteratur ved Syddansk Universitet, så det er både i sin egenskab af personlig ven og fagperson, at Anne-Marie er selvskreven til at få ordet, inden filmen vises. Entré: 85 kr. Læs mere.

Mandag 9. april kl. 19
Middelfart Bibliotek - KulturØen, Havnegade 6, Middelfart
Arrangeret i samarbejde med Panorama Middelfart.

 


 

Stefan Zweig – Farvel Europa – Goddag Europa

Stefan ZweigJournalist Karsten Pharao læser op af Stefan Zweigs "Verden af i går" om længslen efter europæisk humanisme og dannelse før - og nu. Stefan Zweig og hans hustru begik i 1942 selvmord af mismod over nazisternes fremmarch.

Pris: Gratis for medlemmer og 50 kr. for ikke-medlemmer. Læs mere

Onsdag 11. april kl. 19
Sted: Odense Valgmenighedskirke, Dronningensgade 1, Odense C
Arr. af Højskoleforeningen og Odense Valgmenighed.

 


 

BogLagerSalg

Kæmpe bogudsalg med tusindvis af bøger inden for alle områder - skøn- og faglitteratur - sælges til enhedspris 10,- kr. pr. stk. - og så falder prisen endda til 8,- kr. ved køb af 10 stk. Fri entré. Læs mere

Onsdag 11. til lørdag 14. april kl. 12-17.30
Sted: BogLagerOdense, Ø. Stationsvej 42, Baghuset, Odense C

 


 

Silent Reading Party

Silent Reading PartyLad os være asociale sammen. Vi gentager succesen og inviterer til en aften, hvor ro til fordybelse er i centrum.
Kom til det ultimativt asociale arrangement. Ingen snak - bare fordybelse.

Medbring din egen bog eller lån en af vores og slå dig ned blandt reolerne i et par timer sammen med andre læsere. Så læser vi sammen i stilhed.
Gratis adgang, men tilmelding nødvendig. Læs mere og køb billet

Torsdag 12. april kl. 19-21
Sted: 2. sal på Hovedbiblioteket, Østre Stationsvej 15, Odense C.

 


 

Poetry Slam

Poetry SlamPSFYN og Teater Momentum slår dørene op til Poetry Slam, hvor publikum på en god slam-aften bliver både rørt, underholdt og overrasket, får noget at grine af og noget at tænke over. Så kom og vær med.

Poetry Slam er en konkurrence i spoken word, og det er publikum, der bestemmer aftenens udfald. Alt er muligt. Kun deltagernes fantasi sætter grænserne og alle, der har noget på hjerte, kan deltage. Entre: 20 kr.
Læs Poetry Slam Rap og køb billet.
Læs mere om PSFYN og om mulighederne for at deltage selv.

Søndag 15. april kl. 19.30 (Åbent fra kl. 18.30)
Sted: Teater Momentum, Ny Vestergade 18, Odense C.

 


 

Sebastian Bune: Barnet, blokken og bogen

Sebastian BuneSebastian Bune debuterede i 2017 med den anmelderroste roman 'Min familie'. Mød Bune, når han fortæller om barnet, blokken og bogen. 

Bogen følger drengen Jonathan, der vokser op på kanten af 90’ernes velfærdsdanmark. Han oplever adskillige møder med det offentlige på baggrund af hans stedfars voldelige adfærd og moderens mangel på evne til at vælge børnene frem for kærligheden.
En historie om hverdagen for en dreng i en udsat, dansk familie. Sebastian Bune er selv vokset op i en boligblok i 90'erne og haft en barndom med vold og druk i hjemmet. Entré: 20 kr.  Læs mere og køb billet

Tirsdag 17. april kl. 19
Sted: Vollsmose Bibliotek og Kulturhus, Vollsmose Allé 10, Odense NØ
Arr. af Odense Bibliotekerne. 

 


 

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Anne Lise Marstrand Jørgensen’Sorgens grundstof’ er fortællingen om menneskets sorg og længsel, om folkevandringer og politiske magtkampe, om glemsel og erindring. Og om den krig, medfølelse og kærlighed, der aldrig hører op.

Mød forfatteren bag romanen og hør hende fortælle historien om et muldvarpeskind og nogle særligt smukke granater, der rejser gennem det 20. århundredes krige og storpolitiske begivenheder. Entré 75 kr.
Læs mere og køb billet

Tirsdag 17. april kl. 19.30
Sted: Svendborg Bibliotek, Svinget 1, Svendborg.

 


 

Litteraturquizzen i Borgernes Hus

LitteraturquizElsker du bøger og er du klar til at quizze om litteratur? Der er ord i luften og kaffe på kanden, når Hovedbiblioteket byder velkommen til alle læseglade til en god omgang litteraturquiz i Borgernes Hus.

I litteraturquizzen holder vi os til de gode bøger. Men man behøver ikke være ekspert. Der er svære spørgsmål, lette spørgsmål og flere med et glimt i øjet. Og alt kommer til at foregå i hold, så man både har muligheden for at hjælpe hinanden, men også lære nye mennesker at kende.

Kategorierne er De 6 K'er: Klassikere, kendte, krimier, kærlighed, klasselokalet og kloden. Præmierne har Arnold Busck sørget for.

Pris: 30 kroner inkl. en kop kaffe eller te. Tilmelding er nødvendig. Du kan tilmelde dig helt frem til en halv time før arrangementet starter. Læs mere og bestil billet.

Torsdag 19. april kl. 19-21
Sted: Cafe-scenen på 2. sal i Odense Bibliotekerne, Østre Stationsvej 15, Odense C.

 


 

Jørn Riels Arktiske skrøner

Lena Bjørn Kom og hør Jørn Riels skrøner fra Nordøstgrønland fortalt af Lena Bjørn. Riels lystige skrøner har et persongalleri bestående af elskelige og barokke særlinge fra fangststationerne i det nordøstlige Grønland. Hør om Fjordurs hemmelige lidenskab, om Emma, der var som lavet af lutter æbleskiver og om magisteren, der skulle studere bjørnenes sovevaner.

Entré 80 kr - Medlem af Odense Fortællekreds 50 kr).
Køb billet på stedet eller bestil hos lyt@odensefortaellekreds.dk.
Læs mere

25. april kl. 19-20.30
Sted: Scenen i Musikbiblioteket, 2. sal, Borgernes Hus, Ø. Stationsvej 15, Odense C
Arr. af Odense Fortællekreds og Odense bibliotekerne.

 


 

Story Slam

Story Slam Kom og vær med til en aften med historier fra det virkelige liv fortalt af mennesker med noget på hjerte. Unge, gamle og dem midt i mellem. Og måske også af dig?
Deltagerne har fem minutter til at give historien vinger. Publikum vælger vinderen. Bagefter er der åben scene. 

Temaet denne aften er: Kald det bare kærlighed.
Temaet må fortolkes lige så kreativt som du vil. Motorcykel-entusiasten, mødet med den eneste ene (det fiktive møde med Mr. Darcy incl.), nødhjælpsarbejderen og alle de andre former for kærlighed...

Har du lyst til at deltage med din egen historie, så send en besked til info@storyslam.dk. Aftens vært: Esther Rützou. Pris 50 kr. Læs mere og køb billet.

Mandag 30. april kl.19.30
Sted: Teater Momentum, Ny Vestergade, Odense C.

 


 

Kalender - et kig ind i maj

 

Poetry Slam

Poetry SlamPSFYN og Teater Momentum slår dørene op til Poetry Slam, hvor publikum på en god slam-aften bliver både rørt, underholdt og overrasket, får noget at grine af og noget at tænke over. Så kom og vær med.

Poetry Slam er en konkurrence i spoken word, og det er publikum, der bestemmer aftenens udfald. Alt er muligt. Kun deltagernes fantasi sætter grænserne og alle, der har noget på hjerte, kan deltage. Entre: 20 kr.
Læs Poetry Slam Rap og køb billet.
Læs mere om PSFYN og om mulighederne for at deltage selv.

Søndag 12. maj kl. 19.30 (Åbent fra kl. 18.30)
Sted: Teater Momentum, Ny Vestergade 18, Odense C.

 


 

Glæd dig til Cafe Litnet i maj

 

Malte TellerupLitnet glæder sig til at præsentere jer for forfatterne Rasmus Dahlberg og Malte Tellerup, som gæster Café Litnet, fortæller om deres forfatterskaber og læser uddrag af deres seneste bog.

Malte Tellerup er debutant og har skrevet den lille perle 'Markløs' om et par dage i selskab med sin bror, sin familie, sin skilsmisse-barndom og naturen på Syd- og Vestfyn.
Hør indslaget med Malte Tellerup i 'Skønlitteratur på P1'.


Rasmus DahlbergRasmus Dahlberg
er katastrofeforsker og forfatter og har skrevet en lang række bøger om katastrofer, kontrafaktisk historie og den kolde krig, herunder værkernerne 'Anvendt historie', 'Det vidste du ikke om Danmark', og 'Danske katastrofer'.

Onsdag 16. maj kl. 19.00
Sted: Studenterhuset, Amfipladsen, Odense C.


 


 

Nye udgivelser

 

Digte: 'Det bevidstløse menneske' af Finn Jeppesen

Finn Jeppesen debuterede i 2003 og har siden udgivet flere digtsamlinger, også haiku-digte, en børnebog og en socialrealistisk roman.
Når Finn Jeppesen ikke arbejder med et bogprojekt, har han bl.a. haft artikler i Information og Fyens Stiftstidende.

I efteråret 2016 udkom Finn Jeppesen med digtsamlingen 'Det frigjorte menneske', den første i en triade, og straks efter gik han i gang med efterfølgeren – den netop aktuelle digtsamling 'Det bevidstløse menneske'.

Hovedtemaet i digtsamlingen er nutidsmennesket og dets konstante 'rastløse' tilstand i fraværet af noget eller nogen - deraf savnet, længslen, kærligheden - i en mere eller mindre kronisk tilstand af sjældent at være til stede, men håbløst ubevidst må fortsætte eksistensen som 'Det bevidstløse menneske'.

En del af digtene er centreret om cafémiljøet, men også det ensomt støvede forblæste, golde og øde, tomme P-pladser, ensomme hoteller og tankens rum, danner rammen omkring disse digte, hvor flere bevæger sig i randen af en religiøs filosofisk aura. Den modne læser vil måske få mest ud af digtene.

Udgivet marts 2018 af Ravnerockforlaget. Bogen indeholder 106 sider og koster 150 kr.

 

Erindringer: 'Den lille rødhårede med fregner' af Lena Krogh Bertram

'Den lille rødhårede med fregner' er Lena Krogh Bertrams dybt personlige digtsamling om en kvindes rejse fra barndommen lykkeland til livsaftenen, hvor dødsbevidsthed og stille lykkefølelse skiftevis afløser hinanden.

Lena Krogh Bertram er uddannet socialrådgiver og var i 1982-88 forkvinde for forlaget og foreningen Kvindetryk. Hun har udgivet fjorten digtsamlinger og to romaner og blander sig desuden gerne i den offentlige debat med kronikker, læserbreve og på Facebook. Hun har desuden oversat en lang række titler til dansk.

Uddrag af bogen:
"Rødhåret og næbbet
var jeg som lille
blev kaldt Woodie
på dansk: Søren Spætte
altid næsen i barken
stædigt hakkende
sprællende nysgerrig
et barn, der blomstrede
med vilde fantasier
i min rede lagde jeg glasæg
og i skovens mørke
kan jeg stadig
se dem glimte
runde og glatte
som uskyld."

Bogen udkom marts 2018 på forlaget Mellemgaard og koster 150 kr.

 


 

Forny dit medlemskab af Litnet

Bliv medlem af Litnet for kalenderåret 2018.

Hvis du var medlem sidste år, er det nok at insætte 200 kr. på Litnets konto nr. 2063-0124330645.
Hvis du ikke har været medlem før, melder du dig ind på Litnets hjemmeside under menuen 'Indmeldelse' nederst på siden og indbetaler 200 kr. på kontoen.

Så holder vi dig opdateret på hvad der sker, og vi ses til Litnets arrangementer.

 


Nyheder til LITNYT kan sendes til webmaster

 

Tilmeld dig LITNYT, Litnets nyhedsmail her:
Ja tak, jeg vil gerne have tilsendt LITNYT i min mail-boks hver måned:

Navn:  
E-mail addresse: