Litnyt • September 2021

Litteraturnetværket i Odense

I dette nyhedsbrev kan du læse om:
Café Litnet med 2 lokale digtere
Det sker i september
Et kig ind i oktober


Café Litnet
– lyrikaften med Iben Dons og Poul Exner

LITNET får besøg af to lokale digtere, Iben Indra Dons og Poul G. Exner, som fortæller om deres særlige passion for lyrik og læse op fra deres seneste udgivelser. 

Iben Indra Dons

Iben Indra Dons
bor i Odense, er digter og psykolog, har skrevet digte i mange år og optrådt i forskellige antologier. I 2021 udgav Iben digtsamlingen ’Tøj til fremtiden’ på forlaget Historia, som skriver: 
”Gennem egne erfaringer og sin profession som psykolog sætter Iben Indra Dons fokus på absurditeterne ved det moderne arbejdsmarked, særligt i sundhedsvæsnet, og på det moderne menneskes måde at indrette livet på.” 

Poul G. Exner

Poul G. Exner
bor i Odense, er digter og har skrevet digte i mange år og bidraget til diverse antologier. I 2021 genudgav Poul digtsamlingen ’Vildfarelsen’ på forlaget Ravnerock. 
I 2020 kom ’Jeg er ikke interesseret i at vide, hvorfor du skriger…’. Forlaget skriver: ”Digtbogen bevæger sig gennem det nære i tilværelsen, dødsfald, kærlighed, et mistet barn, en ensom cykeltur, en glæde, en skygge. Alt det i livet, der kan være svært at rumme og som kan vokse en over hovedet.” 

Gratis adgang for medlemmer af Litnet – ikke-medlemmer 50 kr.
Tilmelding nødvendig – tilmeld og køb billet.
Tirsdag 28. september kl. 19
Sted: Studenterhus Odense, 1. sal, Odense C
Arr. af Litnet med støtte fra Statens Kunstfond


Det sker i september

Skriv om dit liv

Skriv om dit liv
Vi undersøger, hvad der karakteriserer den gode fortælling, hvordan man researcher, skaber levende personbeskrivelser, får sat sin livshistorie i en struktureret ramme, og hvordan vi gør sproget indbydende og fængende for læserne. Det kræver ingen forudsætninger at deltage.
Pris 925 kr. Rabat for pensionister m.fl. Læs mere og tilmeld.
20 lektioner, første gang onsdag 1. september kl. 19
Sted: AOF Centrum, Rugårdsvej 15B, Odense C.


Tove Ditlevsen

Tove i stykker – #Spoken21
Filmvisning og foredrag om Tove Ditlevsen.
‘Tove i stykker’ er titlen på en animeret dokumentarfilm om den danske forfatter Tove Ditlevsen, instrueret af Sami Saif og Peter Lopes Andersson. Den stiller det tankevækkende spørgsmål: Levede Tove snarere sit liv for at kunne skrive om det, end for at leve det?
Inden visningen præsenterer vi et nærværende foredrag om Tove Ditlevsens liv og forfatterskab med Julie Rasmine Larsen, litteraturelsker og bogblogger fra Litfix.
Forsalg: 20 kr. Køb billet.
Onsdag 1. september kl. 20-22
Sted: Studenterhus Odense.


Rúni Weihe

Forfattermøde med Rúni Weihe
Øens Litteraturservice starter en ny sæson med dansk-færøske Rúni Weihe, uddannet fra Forfatterskolen i 2018 og Biskops Arnö 2021.
Efter romandebuten ’Mursejler’ udkom i 2020 prosabogen ’Bølger over det høje græs’, optegnelser af et færøsk landskab fra en ung mand, som vandrer ud i det.
Weihe bor i København og er lektor på Lunds Universitet. Forfatteren læser op og giver os et indblik i sit forfatterskab i samtale med Julie Gufler.
Gratis adgang mod tilmelding. Læs mere og bestil billet.
Torsdag 2. september kl. 18.45-20.05
Sted: Ærø bibliotek
Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond


Skriveværksted

Skriv kreativt
På dette kursus vil du, sammen med andre skriveglade, få værktøjer til at gøre din skrivning endnu bedre. Vi støtter og hjælper hinanden i den kreative proces, og vi vil bl.a. arbejde med at sætte kulør på sproget, skabe poetiske sprogblomster, øve os i at skrive nærværende, detaljerigt og levende.
Pris 925 kr. Rabat for pensionister m.fl. Læs mere og tilmeld.
20 lektioner, første gang torsdag 2. september kl. 19
Sted: AOF Centrum, Rugårdsvej 15B, Odense C.


Mette Reinhardt Jakobsen

Oasecafé – Den dag Bitte blev bæredygtig
Forfatter Mette Reinhardt Jakobsen udgav i 2020 den eftertænksomme lille roman ’Den dag Bitte blev bæredygtig’ om kvinden Bitte, der en dag beslutter, at hun fra nu af vil leve bæredygtigt. Men det er nemmere sagt end gjort. For hvorfor er naboen sådant et miljøsvin, når nu Bitte viser så gode takter?
Forfatteren fortæller om romanen og Bittes bæredygtighedsprojekt.
Gratis – billet nødvendig. Læs mere og tilmeld.
Onsdag 1. september kl. 16-17
Sted: Oasen, Middelfart bibliotek, Kulturøen
Arr. i samarbejde med Klimafolkemødet i Middelfart.


Thomas Kaarsted

Steder tiden har glemt’ – gå tur med en bog
Krimiforfatter Thomas Kaarsted viser rundt i Odense og fortæller om byens steder, deres historie og betydning med afsæt i sin bog ‘Steder tiden har glemt’ fra 2020, der foregår i Odense på en række relevante lokationer. Historier, mord, anekdoter og højt humør på i alt cirka 3,5 kilometer. Vi slutter på Hovedbiblioteket til en kop kaffe og et stykke kage. Pris 30 kr. Læs mere og køb billet.
Lørdag 4. september kl. 11.30-14
Arr. af Hovedbiblioteket, Odense.


Klimalitteratur

Klimalitteratur langs bæltet
Klimafolkemødet i Middelfart arrangerer vandring langs bæltet, hvor vi gennem litteraturens undersøger synet på naturen. Gå med langs vandet og lyt til vores forskellige bud på litteraturens vandrende stemmer.
Gratis, men billet nødvendig. Læs mere og bestil billet.
Lørdag 4. september kl. 10
Sted: Havnegade 6, Middelfart
Arr. af Middelfart Kultur & Bibliotek, en del af Trekantområdets Festuge.


Maja Grøndal Kvist og Kalina Cecilie Boleslaw Hans

Bogreception: ‘Elsk mig som jeg tror jeg er
Maja Grøndal Kvist og Kalina Cecilie Boleslaw Hans fejrer udgivelsen af deres fælles digtsamling, ’Elsk mig som jeg tror, jeg er’ og inviterer til bogreception, byder på et glas, oplæsning og bogsignering.
Maja og Kalina har uafhængigt af hinanden skrevet digte og opdagede hvor meget de havde til fælles – også når de skrev. Digtene er skrevet i en periode, hvor de hver især oplevede stress.
Gratis med tilmelding. Læs mere og tilmeld.
Onsdag 8. september kl. 16-17
Sted: Svendborg Bibliotek.


Elisabeth Møller Jensen

Bliv klog på en time
Tag med forfatter, forsker og redaktør Elisabeth Møller Jensen på sporet efter de kvindelige forfattere, som forsvandt i historien. Så sent som i 2004 er traditionen med Kanon for dansk litteratur fortsat, at danske gymnasieelever som eneste kvindelige forfatter kun skal kende Karen Blixen.
Elisabeth Møller Jensen er mag.art i Nordisk sprog og litteratur, redaktør af bogværket ’Nordisk Kvindelitteraturhistorie’ og stifter af Kvindeligt Selskab.
Gratis, men tilmelding er nødvendig. Læs mere og tilmeld.
Torsdag 16. september kl. 16-17
Sted: Svendborg Bibliotek.


Marianne Rathje fra Dansk Sprognævn

Bandeord – bliver det fucking værre?
Foredrag om sprogforskning og bandeord. De fleste af os bander en gang imellem – men er der kommet flere bandeord til med tiden, fx i medierne, og er der grund til bekymring? Hvad er et bandeord? Hvorfor bander vi overhovedet? Og hvem er det, der bander mest?
Seniorforsker Marianne Rathje fra Dansk Sprognævn forsker i bandeord, og hun fortæller her om sin og andres forskning i emnet.
Gratis med tilmelding. Billetter fås her fra 1. september.
Fredag 17. september kl. 16.00 (gentages lørdag 18. september kl. 10)
Sted: Bogense Bibliotek.


Skulpturpark Hollufgård

Litteratur i skulpturparken
Oplæsning med digteren Rasmus Nikolajsen. Læs mere.
Fri entré.
Lørdag 18. september kl. 13
Sted: Hollufgård, Hollufgårds Allé 26, Odense SØ.


Birgitte Possing

Argumenter mod kvinder
Forfattermøde med Birgitte Possing, forfatteren bag den prisbelønnede bestseller ’Argumenter mod kvinder’.
Med komiske og skrækindjagende citater fra demokratiets barndom til i dag viser Possing et klart mønster i fordommene mod ambitiøse, talentfulde og dygtige kvinder i politik, erhvervsliv, videnskab, sport, ledelse, kirke og kultur. Argumenterne har præget den offentlige debat af højtplacerede mænd fra Johan Ludvig Heiberg i 1850’erne til Morten Messerschmidt i 2015. Dr.phil. Birgitte Possing er professor emerita i historie og antropologi og ivrig samfundsdebattør og foredragsholder.
Billetter 50 kr./unge under 25 år 30 kr. Læs mere og køb billet.
Mandag 20. september kl. 19-20.30
Sted: Svendborg Bibliotek.


Jonas Guldfeldt Viuff

En dødelig relevans
H.P. Lovecraft og hans tilstedeværelse i år 2021 ved cand.mag. i litteraturvidenskab Jonas Guldfeldt Viuff.
Med udgangspunkt i udvalgte hovedværker undersøges det, hvordan en så specifik genre som kosmisk horror stadig formår at vinde fans snart 100 år efter Lovecrafts død. Hvad er det ved den så unikke genre, som konsekvent tiltrækker nye fans på trods af dens niche?
Gratis med tilmelding. Læs mere og tilmeld.
Torsdag 23. september kl. 17-17.45
Sted: Hovedbiblioteket.


Café Litnet 28. september med to fynske lyrikere
LitNet får besøg af de to lokale digtere, Iben Indra Dons og Poul G. Exner, som fortæller om deres særlige passion for lyrik og læse op fra deres seneste udgivelser.

Iben Indra Dons

Iben Indra Dons bor i Odense, digter og psykolog. Iben har skrevet digte i mange år og optrådt i forskellige antologier.
I 2021 udgav Iben digtsamlingen ’Tøj til fremtiden’ på forlaget Historia.

Poul G. Exner

Poul G. Exner bor i Odense, er digter og har skrevet digte i mange år og bidraget til diverse antologier. 
I 2021 genudgav Poul digtsamlingen ’Vildfarelsen’ på forlaget Ravnerock. I 2020 kom ’Jeg er ikke interesseret i at vide, hvorfor du skriger…’ på Det poetiske Bureau.

Gratis adgang for medlemmer af Litnet – ikke-medlemmer 50 kr.
Tilmelding kræves – Læs mere, tilmeld og køb billet.
Tirsdag 28. september kl. 19
Sted: Studenterhus Odense, 1. sal, Odense C.


Det store bogshow

Det store Bogshow
Det Store Bogshow er tilbage med litteratur, spændende samtaler og hygge og et program for alle, som elsker bøger.
Aftenens værter fra Odense Hovedbibliotek, Fyens Stiftstidende og TV2/Fyn binder aftenen sammen, som byder på flere store forfatternavne som Maren Uthaug, Morten Pape, Jesper Stein, Katrine Marie Guldager m.fl. Årets tema er ’På kanten’.
Entré 150 kr. Læs mere og køb billet.
Tirsdag 28. september kl. 19-21.45
Sted: Magasinet, Farvergården 19, Odense C. Adgang til Magasinet fra kl. 18.


'Pigen fra det store hvide skib'

Pigen fra det store hvide skib’
Forfatterne bag bogen ‘Pigen fra det store hvide skib‘, Mich Vraa og Jesper Bugge Kold, tager os med ombord på Jutlandia og til krigens rædsler i Korea.
I 2021 er det 70 år siden hospitalsskibet Jutlandia forlod København for at begive sig ud på sin rejse til Koreakrigen. Kun de færreste kender historien bag skibet, men romanen tager dig med hele vejen ind i operationsstuerne og ned i maskinrummet.
Entré: 75 kr. / Early Bird: 50 kr. / Studerende: 50 kr. Læs mere og køb billet.
Onsdag 29. september kl. 19.00
Sted: Faaborg Bibliotek.


Det sker i oktober

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

SpisLit: Anne Lise Marstrand-Jørgensen
God mad, hyggeligt selskab og møder med nogle af Danmarks bedste forfattere. Alle er velkomne til fællesspisning og den efterfølgende snak om bøger og litteratur.
Anne Lise Marstrand-Jørgensen og historiker Anders Bøgh samtaler med litteraturkonsulent Michael Linde Larsen om Marstrand-Jørgensens nyeste bog ‘Margrete 1‘.
Pris: 175 kroner / 150 kroner for medlemmer af Nysgerrig Fyn. Læs mere og køb billet.
Mandag 11. oktober kl. 18-21
Sted: Hovedbiblioteket, Odense C.


Mich Vraa og Jesper Bugge Kold

Mød forfatterne Mich Vraa og Jesper Bugge Kold
Mød de to anmelderroste fynske forfattere, der sammen har skrevet romanen ‘Pigen fra det store hvide skib’. Vraa og Kold fortæller om Jutlandias forvandling fra passagerskib til nationalsymbol, om læger, sygeplejersker og sømænd ombord, om romanens tilblivelse og meget mere.
Billetter 90 kr. inkl. gebyr. Læs mere og køb billet.
Online billetsalg lukker en time før arrangementets start, men man kan købe billet i døren med MobilePay.
Onsdag 13. oktober kl. 19-21
Sted: Bastionen, Nørrevoldgade 63, Nyborg
Arr. af Nyborg Bibliotek og Højskoleforeningen for Nyborg og Omegn.


Dostojevskij

Onsdage med Dostojevskij
Vi fejrer Dostojevskijs 200 års fødselsdag
Fjodor Mikhajlovitj Dostojevskij er født 11. november 1821 i Moskva. Lad os dykke ned i hans tre største romaner sammen: Forbrydelse og straf, Idioten og Brødrene Karamazov. Vi mødes tre gange, hver gang om en af de tre romaner. Du skal ikke nødvendigvis have læst dem i forvejen for at få oplevelsen med.
Gratis, men kræver tilmelding. Man tilmelder sig ét arrangement ad gangen. Læs mere og tilmeld.
3 onsdage – Første gang onsdag 13. oktober kl. 17-18.30
Sted: Assens bibliotek.