I dette nyhedsbrev kan du læse om:
Café Litnet med 2 lokale forfattere
Det sker i oktober
Et kig ind i november
Ny udgivelse
Café Litnet med to ‘debutanter’
Vi har inviteret to erfarne forfattere, som i år er udkommet med deres første roman. De to er vidt forskellige, og vi glæder os til at høre dem fortælle om deres bøger.
Marianne Horsdal har som kulturforsker og nu professor emerita ved SDU i mere end 30 år forsket i livsfortællinger og udgivet flere af dem. Nu har hun skrevet sin egen, ’Feudale fortællinger’, som udkom i år på forlaget Hovedland. Bogen er en let fiktionalisering af hendes eget familie- og ungdomsliv, et fascinerende og broget liv, der næsten er for kulørt til at være sandt. Læs mere…
Kristoffer Lind har i år debuteret med den lille roman ’Dødsruten’ udgivet på Byens Forlag. Opvokset i Odense, bosat i København, er cand. mag. i litteraturvidenskab og arbejder bl.a. for DR2, Radio4 og tidligere Radio24syv. Har skrevet flere noveller, og ’Dødsruten’ er hans debutroman. Dagen inden Nick lægges i jorden, genbesøger fire tidligere klassekammerater dødsruten i Odense. Planen er at drikke sig igennem byen, mindes gamle dage og deres afdøde ven. Læs mere…
Læseprøve fra bogen.
Vind bøger
Undervejs holder vi en pause og udlodder to bøger af forfatterne til fremmødte medlemmer af Litnet. Vi serverer lidt snack, og forfriskninger kan købes i baren.
Pris: Gratis for medlemmer af Litnet og 50 kr for ikke-medlemmer. Alle er velkomne.
Tilmelding nødvendig – tilmeld og køb billet her.
Torsdag 28. oktober kl. 19
Sted: Studenterhus Odense, Amfipladsen 6, Odense C.
Det sker i oktober
‘Stormfulde højder’ på Teater Værkstedet
Emily Brontës berømte kærlighedshistorie ’Stormfulde højder’ med passion, vildskab, død og hævn. Historien er fra 1770’ernes Nordengland på godset Wuthering Heights og herregården The Grange, hvor den forældreløse og fattige Heathcliff adopteres ind i Earnshaw familien. Det bliver skæbnesvangert for alle. Skal ses som en ’serie’ over 3 dage. Pris 350-400 kr.
Læs mere og køb billet.
Spiller indtil 16. december
Sted: Teater Værkstedet, Jernbanegade, Odense C.
Foredrag med Leonora Christina Skov
Leonora Christina Skov fortæller om sin biografiske roman ’Hvis vi ikke taler om det’, om at skabe sig selv som forfatter med en bagage af skyld og skam og en uønsket intimitet fra en forlægger.
Gratis billetter. Læs mere og bestil billet.
Mandag 4. oktober kl. 19-21
Sted: Den gamle Købmandsgård, Torvet 5, Ærøskøbing.
Forfattermøde med Ida Marie Hede
Øens Litteraturservice præsenterer forfatter og dramatiker Ida Marie Hede. Hendes seneste bog, familie-scifi-romanen ’Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer’, er en fabulerende, satirisk og sorgfuld fortælling om en kvindes længsler efter samhørighed i en fiktiv, undertrykkende velfærdsstat. Forfatteren læser op og giver os et indblik i sit forfatterskab i samtale med Julie Gufler.
Gratis billetter forudbestilles og afhentes på biblioteket eller printes direkte her.
Torsdag 7. oktober kl. 18.45-20.05 (sidste færge til Svendborg afgår 20.35)
Sted: Ærøskøbing Bibliotek
Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond.
Sogneaften – mød forfatteren Birgithe Kosovic
Birgithe Kosovic´s familie har en hemmelighed, som hun en dag afslører. Det får hendes far til at bryde al kontakt. I ‘Det du ikke vil vide’ sætter hun sig for at undersøge og forstå: Hvordan kunne de to blive som døde for hinanden?
Traktement 35 kr. Fri entré. Læs mere og tilmeld.
Torsdag 7. oktober kl. 19
Sted: Sanderum sognegård, Sanderumvej 129, Odense SV.
SpisLit: Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Alle er velkomne til fællesspisning og den efterfølgende snak om bøger og litteratur. Anne Lise Marstrand-Jørgensen, historiker Anders Bøgh og litteraturkonsulent Michael Linde Larsen taler om Marstrand-Jørgensens nyeste bog ‘Margrete 1.‘.
Pris: 175 kr. / 150 kr. for medlemmer af Nysgerrig Fyn. Læs mere og køb billet.
Mandag 11. oktober kl. 18-21
Sted: Hovedbiblioteket, Odense C.
Stine Pilgaard om ’Meter i sekundet’
Stine Pilgaard debuterede i 2012 som forfatter. I maj 2020 udkom hendes tredje roman ’Meter i sekundet’, som hun modtog De Gyldne Laurbær for.
Max 150 deltagere. Pris: kr. 85,-. Udsolgt med venteliste.
Tirsdag 12. oktober kl. 17
Sted: Valgmenighedskirken, Dronningensgade 3, Odense C
Arr. af Højskoleforeningen i Odense.
Mød forfatterne Mich Vraa og Jesper Bugge Kold
De to fynske forfattere, har sammen skrevet romanen ‘Pigen fra det store hvide skib’. Vraa og Kold fortæller om Jutlandias forvandling fra passagerskib til nationalsymbol, om læger, sygeplejersker og sømænd ombord, om romanens tilblivelse og meget mere.
Billetter 90 kr. inkl. gebyr. Læs mere og køb billet.
Onsdag 13. oktober kl. 19-21
Sted: Bastionen, Nørrevoldgade 63, Nyborg
Arr. af Nyborg Bibliotek og Højskoleforeningen for Nyborg og Omegn.
Onsdage med Dostojevskij
Vi fejrer Dostojevskijs 200 års fødselsdag
Fjodor Mikhajlovitj Dostojevskij er født 11. november 1821 i Moskva. Vi dykker ned i hans tre største romaner: Forbrydelse og straf, Idioten og Brødrene Karamazov. Vi mødes tre gange, hver gang om en af de tre romaner. Du skal ikke nødvendigvis have læst dem i forvejen for at få oplevelsen med.
Gratis, men kræver tilmelding – ét arrangement ad gangen. Læs mere og tilmeld.
3 onsdage – Første gang onsdag 13. oktober kl. 17-18.30
Sted: Assens bibliotek.
Odense Lyrik – Mikro Edition
Odense Lyrik er tilbage! Vi puster liv i festivalen igen med denne éndags kombination af mikro-bogdag og poesifestival.
Mød de smalle, skæve, eksperimenterende, modige og mindste forlag, der satser på lyrikken: Asger Schnacks forlag, Arkhest, Baggårdsbaroner, Ekbátana, forlaget Skjødt, Silkefyret, Rebel With a Cause, Palomar, Æter m.fl.
- Mette Ø Henriksen præsenterer sin nye bog: Da skabte Gud en bulet kvindemagt.
- Talk/debat om oversættelse af poesi med oversættere og udgivere af poesi, bl.a. Iben H Philipsen, Allan Lillelund, Liv Camilla Skjødt og Ejler Nyhavn
- Poetisk spillekorts-event ved Christel Sunesen fra forlaget Ekbátana (med poetiske præmier og kagebord)
- Oplæsninger med Ejler Nyhavn, Nicolaj Stochhom, Kristin Ómarsdottir (med fra Island på zoom), Franziska Hoppe, Joakim Vilandt og Thomas Boberg.
Programmet opdateres løbende på odenselyrik.com og Facebook
Lørdag 16. oktober kl. 12-22
Sted: Teater 95B, Vestergade 95 B, Odense C.
Litteratur i Skulpturparken
Oplæsning af forfatter og sangskriver Lars Emil Foder. Gratis adgang.
Læs mere om forfatteren.
Lørdag 16. oktober kl. 13
Sted: Skulpturparken Hollufgård, Odense SØ.
Sara Blædel & Mads Peder Nordbo
Hvorfor skal man skrive sammen med en anden forfatter, når det egentlig går meget godt alene? Det vil forfatterne bl.a. tale om.
I sommer udgav de deres første fælles krimi ’Opløst’, som foregår omkring den fredelige lille fynske by Tommerup, som viser sig alt andet end fredelig, for dag for dag forsvinder beboerne i Tommerup.
Entré: 200 kr. Læs mere og køb billet.
Torsdag 21. oktober kl. 20
Sted: Borgerforeningen Svendborg Teater, Ramsherred 4, Svendborg.
Morten Pape: Amagertrilogien
Med romanen ‘I ruiner’ afsluttes i efteråret 2021 romantrilogien, der startede med den prisbelønnede debut, ‘Planen’ i 2015.
Mød ham i en samtale med Sarah Smed fra Danmarks Forsorgsmuseum om svigt, afsavn og mønsterbrud i den stemningsfulde gamle fattiggård i Svendborg. Pris 60 kr. Læs mere og køb billet.
Fredag 22. oktober kl. 19.00-20.30
Sted: Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13, Svendborg
Arr. af ’5700 fortæller’.
Stine Pilgaard
Stine Pilgaard har siden debuten ‘Min mor siger’ fra 2012 og ‘Lejlighedssange’ fra 2015 forfinet sin karakteristiske tone og stil. I sin nyeste bog ‘Meter i sekundet’ er hun endnu skarpere end tidligere. Til efteråret udkommer bogen ‘De Korte Sætningers Land’ med en masse nye højskolesange.
Entré: 200 kr. Læs mere og køb billet.
Fredag 22. oktober kl. 20
Sted: Borgerforeningen Svendborg Teater, Ramsherred 4, Svendborg.
Byvandring med Mikael Josephsen
Mikael Josephsens anmelderroste roman ’De andre’ er en skæv og rå kollektivroman om et fællesskab på kanten af samfundet i og omkring Svendborg. Bogen viser vores smukke by fra en helt anden vinkel, nemlig ’De andres’.
Følg med forfatteren til udvalgte steder i byen og hør ham læse højt fra steder i bogen, dér hvor de udspiller sig. Pris 50 kr. Læs mere og køb billet.
Lørdag 23. oktober kl. 13-14. Gentages søndag 24. oktober kl. 13.
Sted: Vi mødes ved det offentlige toilet på Torvet.
Arr. af ’5700 fortæller’.
Siri Ranva Hjelm Jacobsen om ‘Havbrevene’
I ’Havbrevene’ skriver de to søstre Atlanterhavet og Middelhavet følsomme breve til hinanden om universet, livet på landjorden, klimaforandringerne og verdenshavenes store plan. Teksten er en alternativ skabelsesberetning, en utopi set fra havenes perspektiv.
Det er gratis at deltage – mød bare op. Læs mere.
Lørdag 23. oktober kl. 14-15.15
Sted: SAK Kunstbygning, Vestergade 31, Svendborg
Arr. af ’5700 fortæller’.
Forfattersamtale: Lise Ringhof og Erik Valeur
Brinch-bøgerne skildrer nogle af de vigtigste begivenheder i Danmarks nyere historie. Første bind, ‘Det er de danske som flygter’, om livet i Danmark via familien Brinch i første halvdel af 1900-tallet og de to verdenskrige.
Andet bind, ‘Det er de oprørske der svigter’, følger familiens skæbne fra efterkrigstiden og frem til Berlinmurens fald.
Hør forfatterparret fortælle om samarbejdet om at udvikle seriens karakterer og historie, der går tæt på deres egen tid.
Pris 75 kr. Læs mere og køb billet.
Lørdag 23. oktober kl. 15.00 til 16.30
Sted: Svendborg bibliotek.
Arr. af ’5700 fortæller’.
Forfattersamtale med Astrid Saalbach
Astrid Saalbach og Jannie Schjødt Kold samtaler med udgangspunkt i romanen ’Der hvor du ikke vil hen’. Romanen starter i Faaborg i begyndelsen af 1900-tallet og fletter to kvindeskæbner sammen med forfatterens egen via Grønland under første verdenskrig.
Pris 60 kr. Læs mere og køb billet.
Lørdag 23. oktober kl. 17.00-19.00
Sted: SAK Kunstbygning, Vestergade 31, Svendborg
Arr. af ’5700 fortæller’.
Forfattersamtale med Christian Jungersen
Christian Jungersens nye roman ’Du kan alt’ er et nervepirrende kærlighedsdrama, en thriller om livet efter midtvejskrisen. Romanen spørger: Kan vi skabe os et nyt liv, den dag det bliver nødvendigt? Og kan vi gøre det igen næste gang, det bliver nødvendigt?
Pris: 75 kr. Læs mere og køb billet.
Lørdag 23. oktober kl. 19.30-21.00
Sted: Borgerforeningen, Black Box-scenen, Ramsherred 4 , Svendborg
Arr. af ’5700 fortæller’.
Gå i Gådemagerens Gader
Med udgangspunkt i bogen ’Gådemagerens Gade’ vil Anita Lillevang og forfatter Jes Barkler vise rundt og se på arkitekten Johannes Magdahls bygninger i Svendborg. Anita fortæller om arkitektur og byhistorie, og Jes om inspiration og handling i bogen.
Pris: 75 kr. inklusiv en kop kaffe på Knæwr, hvor ruten slutter. Husk at medbringe din billet. Læs mere og køb billet.
Søndag 24. oktober kl. 9:30-10:30
Sted: Start ved Sct. Nicolai Apotek og slut ca. en time senere.
Arr. af ’5700 fortæller’.
Rakel Haslund-Gjerrild
Romanen ‘Adam i paradis’ har inspiration fra maleren Kristian Zahrtmanns kunst og tid og beskriver et liv i komplementær-farver og paradokser, intriger og krukkeri i århundredeskiftets kulturelite, store kunstneriske triumferog kærlighed på trods.
Kristian Zahrtmann drev den Zahrtmannske Malerskole og var bindeleddet mellem Fynbomalerne og det københavnske kunstmiljø.
Pris 60 kr. Læs mere og køb billet.
Søndag 24. oktober kl. 15:00-16:15
Sted: SAK Kunstbygning, Vestergade 31, 5700 Svendborg
Arr. af ’5700 fortæller’.
Forfatteraften med Knud Romer
Om romanen ‘Pigen og violinen’, og akkompagneret af violinist Britta Kold. En far forærer sin datter en violin, og det bliver begyndelsen på en livslang rejse ind i musik. Men jo mere pigen øver sig på violinen, jo koldere bliver dens toner. Knud Romer fortæller om denne urovækkende og eventyrlige fortælling om den umulige balance mellem sygelig disciplin og friheden til at skabe.
Pris 75 kr. Læs mere og køb billet.
Søndag 24. oktober kl. 17:00-18:30
Sted: Svendborg bibliotek
Arr. af ’5700 fortæller’.
Café Litnet med to ‘debutanter‘
Vi har inviteret to erfarne forfattere, som i år er udkommet med deres første roman. De to er vidt forskellige, og vi glæder os til at høre dem fortælle om deres bøger.
Marianne Horsdal har som kulturforsker og nu professor emerita ved SDU i mere end 30 år forsket i livsfortællinger og udgivet flere af dem. Nu har hun skrevet sin egen, ’Feudale fortællinger’, som udkom i år på forlaget Hovedland. Læs mere…
Kristoffer Lind har i år debuteret med den lille roman ’Dødsruten’ udgivet på Byens Forlag. Har skrevet flere noveller, og ’Dødsruten’ er hans debutroman. Dagen inden Nick lægges i jorden, genbesøger fire tidligere klassekammerater dødsruten i Odense. Planen er at drikke sig igennem byen, mindes gamle dage og deres afdøde ven. Læs mere…
Læseprøve fra bogen.
Vind bøger
I pausen udlodder vi to bøger af forfatterne til fremmødte medlemmer af Litnet. Vi serverer lidt snack, og forfriskninger kan købes i baren.
Pris: Gratis for medlemmer af Litnet og 50 kr for ikke-medlemmer. Alle er velkomne.
Tilmelding nødvendig – tilmeld og køb billet her.
Torsdag 28. oktober kl. 19
Sted: Studenterhus Odense, Amfipladsen 6, Odense C.
’Den kloge kone fra kvindehuset’
Foredrag om Linda Lassens roman ‘Den kloge kone fra kvindehuset’. Hendes oldemor Karoline (1887–1957) var en af de såkaldt kloge koner, der boede hele sit liv i et lille landarbejderhus i Veflinge på Nordfyn og som inspirerede til romanen om kvinders vilkår i den fattige landarbejderbefolkning og om kloge koners rolle.
Pris 60 kr. Læs mere og køb billet. Resterende billetter sælges ved indgangen.
Torsdag 28. oktober kl. 19.00
Sted: Søndersø Bibliotek.
Bog & Bio – ‘Pagten’
En eftermiddag, hvor bibliotekets Mai Ruby først fortæller om Karen Blixen og nogle af Thorkild Bjørnvigs digte vil blive fremhævet, før vi ser filmen ‘Pagten’, som handler netop om forholdet mellem den erfarne forfatter Karen Blixen og den yngre digter Thorkild Bjørnvig.
Pris 70 kr. Læs mere og køb billet.
Søndag 31. oktober kl. 14.00
Sted: Ringe Bio, Østergade 5, 5750 Ringe.
Det sker i november
Tre nordfynske forfattere
Anne-Kirsten Brønserud, Karen Kornbech Larsen og Iris Munkebjerg, tre forfattere med det nordfynske til fælles spænder over flere genrer. Anne-Kirsten Brønserud med romanen ‘Når svalerne flyver højt’, Karen Kornbech Larsen med serien ‘Tankespind’ og Iris Munkebjerg med novellesamlingen ‘Den sorte krukke’ og romanen ‘I skovens dyb’.
Pris 50 kr. Læs mere og køb billet.
Resterende billetter sælges ved indgangen.
Mandag 1. november kl. 19.00
Sted: Otterup Bibliotek.
Livestreaming: Rachel Cusk om moderskab og ærlighedens pris
Den internationalt anerkendte forfatter Rachel Cusk fortæller om sin anmelderroste bog ‘Et livsværk’ om moderskabets mange facetter. Rachel Cusk udforsker de følelser og udfordringer, der følger med livet som mor.
Bemærk: Foredraget streames på storskærm og foregår på engelsk.
Fri entré, billetter skal bestilles. Læs mere og bestil billet.
Tirsdag 2. november kl. 19.45-21.30
Sted: Årslev Bibliotek.
Foredrag med Søren Ulrik Thomsen
Fællesarrangement med Faaborg sogn – foredrag med lyriker Søren Ulrik Thomsen.
Onsdag 3. november kl. 19
Sted: Diernæs kirke, Mosetoften 2 C, Faaborg.
Forfattermøde med Halfdan Pisket
Øens Litteraturservice og Ærø Folkebibliotek præsenterer forfattersamtale med Julie Gufler.
Torsdag 4. november kl. 18.45-20
Sted: Ærøskøbing bibliotek
Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond.
Tag med på bogmesse i København
Odense Hovedbibliotek inviterer til den årlige bustur til Bellacentret. Læs om årets Bogforum.
På turen vil de to debuterende forfattere Sofie Due og Kristoffer Lind fortælle om deres debutbøger. Vi giver en kop kaffe/the på vejen, og du kan selv medbringe morgenmad. Pris 400 kr. Læs mere og køb billet.
Fredag 6. november afgang kl. 8.00 fra Dannebrogsgade i Odense
Hjemkomst Odense: ca. kl. 20.15
Prisen er inkl. adgangsbillet til Bogforum.
Tag med Svendborg bibliotek til Bogforum
I samarbejde med Faaborg Midtfyn Bibliotekerne og Nyborg Bibliotek.
Pris 400 kr. Billetprisen dækker bustur, indgang, let morgenmad i bussen og vand/frugt på hjemturen. Læs mere og køb billet.
Når du vælger billet, skal du vælge mellem disse steder og tider:
Svendborg Bibliotek kl. 7.30
Ringe Bibliotek kl. 8.00
Nyborg Bibliotek kl. 8.30
Lørdag 6. november kl. 7.30
Afgang Bella Center kl. 17 – hjemkomst Svendborg ca. kl. 19.30.
Foredrag om Jutlandia med Jesper Bugge Kold og Mich Vraa
De færreste kender historien bag skibet. Romanen ’Pigen fra det store hvide skib’ tager læseren med ombord på Jutlandia, ind i operationsstuerne og ned i maskinrummet.
Bogen udkom på datoen for afsejlingen for 70 år siden, og forfatterne fortæller historien om forvandlingen fra passagerskib til nationalsymbol, om romanens tilblivelse og meget mere.
Pris 75 kr. Læs mere og køb billet.
Onsdag 10. november kl. 19.00-21.00
Sted: Munkebo bibliotek.
Ny udgivelse
‘Københavnerdiagnosen’ af Anders Vægter Nielsen
En rablende satire over Danmark og det danske med udgangspunkt i det københavnske.
Anders Vægter Nielsen bor i Odense, der også nævnes i bogen. Blandt hans tidligere udgivelser er bl.a. ‘1533. Et drab og en rejse’ (2018) og ‘Trappevask’ (2017) om at være trappevasker i Vollsmose. Han har arbejdet i mange forskellige skriftlige former, fra digt til kortprosa over fortælling og til roman. Denne nye bog betegner forfatteren selv som et slags ”amfibium” i tre dele.
Bogen udkommer 14. oktober på forlaget Lauritz og koster 250 kr.