I dette nyhedsbrev kan du læse om, hvad der sker inden for litteratur og forfattermøder i Odense og på Fyn.
Det sker i april
Et kig ind i maj
Lyrik-læsekreds – noget for dig?
Det sker i april
Foredrag med Johanne Mygind
Kom og hør om arbejdet med den store roman, der følger tre generationer af kvinder gennem en periode med frigørelse og opbrud og tager udgangspunkt i Myginds egen familiehistorie.
Entré 50 kr. kontant ved indgangen. Ved forudbestilling på 3095 9277 kan man spise med kl. 18.30. Læs mere og køb billet.
Alle er velkomne! Strynø er ikke så langt væk som du tror.
Fredag 1. april kl. 19.30
(17.25-færgen fra Rudkøbing og 21.50-færgen tilbage kan med fordel nås.)
Sted: Strynø Gl. Mejeri og Mikrobryghus, Nørrevej 6
Arr. af Strynø Litterære Forening med støtte af Landdistriktspuljen, Statens Kunstfond, Bogby Langeland og Strynø.
Tag med biblioteket på krimimesse
Hop med os på bussen til Krimimessen i Horsens, Nordeuropas største messe for krimi, som byder på ny inspiration til alle krimifans. Som deltager kan du møde nogle af de bedste danske og internationale krimiforfattere, høre oplæsninger, møde forlag, købe bøger etc.
Pris inkl. transport t/r, entré og en lettere forplejning undervejs: 300 kr./ 275 kr. for medlemmer af Nysgerrig Fyn. Læs mere og køb billet.
Lørdag 2. april – afgang kl. 8.45 – hjemkomst kl. ca. 18.
Sted: Afgang og hjemkomst til turistbusholdepladsen, Dannebrogsgade, Odense C.
Johanne Mygind om sin roman ‘Kærlighedens år’
Johanne Mygind fortæller i sin roste debut som skønlitterær forfatter bl.a. om, hvordan skiftende forestillinger om den gode mor og rigtige familie har formet danskernes hverdag og forældreskab fra 1950 og frem til i dag. I bogen fra 2021 opgiver Nanna kernefamilien, og hendes mor Elisabeth forsøger sig med kollektiv børneopdragelse.
Pris: 75 kr. / Early Bird 50 kr. / Studerende 25 kr. Læs mere og bestil billet.
Mandag 4. april kl. 19
Sted: Faaborg bibliotek.
Mellem løgn og overlevelse – Birgithe Kosovic om Erik Scavenius
Var Erik Scavenius, som ledede regeringen under besættelsen, landsforræder eller nationens frelser…? Og hvordan forholder vi os til ham i dag?
Hans samarbejde med tyskerne vækker gamle konflikter med hans kone til live, og krigens spørgsmål bliver også hans egne: Hvor meget af sin frihed skal man opgive for freden? Og hvor meget af sin fred skal man ofre for friheden?
‘Den inderste fare’ er ikke kun en roman om at kæmpe for sin menneskelighed. Den handler om et Danmark, der bevæger sig fra enevælde til demokrati, og om det fællesskab, der skal samle os. Om værdier og hvem vi er – også i dag.
Gratis og for alle. Læs mere.
Onsdag 6. april kl. 18.30-20
Sted: Marstal bibliotek, Ærø.
Mød forfatter Einar Már Guðmundsson
Forfatteren udgav i efteråret 2021 bogen ’Skáldleg afbrotafræði’, som har fået den danske titel ’Islandske forbrydere’. Bogen er blevet vel modtaget af islandske og danske læsere og skriver sig ind i Einar Márs populære forfatterskab, der emmer af originalitet og humor. Einar Már fortæller om bogen, om tilblivelsen og ikke mindst samarbejdet med oversætter Erik Skyum-Nielsen.
Billetpris: 60 kr. Læs mere og køb billet.
Onsdag 6. april kl. 19-21
Sted: Nordatlantisk Hus, Odense.
Rune Lykkeberg – Samtaler om Shakespeare
I forbindelse med udgivelsen af bogen ’Samtaler om Shakespeare’ taler Lykkeberg om, hvorfor Shakespeares dramaer er en fælles fortælling om vores kultur. Og hvorfor man altid bliver klogere, når man ser vores verden reflekteret gennem hans stykker.
Bogen består af en række samtaler om ti af Shakespeares væsentligste stykker, som Rune Lykkeberg havde med skuespillere, instruktører, en oversætter, en kritiker og forskere fra Danmark og udlandet om, hvad der er det helt særlige ved Shakespeare.
Pris 50 kr. Læs mere og køb billet.
Tirsdag 19. april kl. 19
Sted: Frølageret, Magasinet Odense.
Litteraturen i brug
Foredrag med forfatter og professor i dansk litteratur Anne-Marie Mai.
Bliv klogere på hvad litteraturen kan, hvilke oplevelser, den giver os, bl.a. guidet fælleslæsning, fortæl for livet og oplæg om litteraturen i brug. Arrangementet er en del af udviklingsprojektet ’Sammen om verdensmål’.
Det er gratis at deltage, men billet er nødvendig. Læs mere og bestil billet.
Onsdag 20. april kl. 16-18
Sted: Middelfartsalen, Biblioteket på KulturØen, Middelfart.
Poetry Slam Fyn
PSFyn.dk afholder næsten hver måned Poetry Slam, hvor du både kan opleve hvad Poetry Slam kan som performativ lyrisk genre, – og du kan stille op og få afprøvet dine egne talenter. Det er næsten altid både inspirerende, tankevækkende og sjovt at tage til en slam-aften, så tag endelig dine venner med og oplev en aften med både nærvær og nerve.
Pris 30 kr. Læs mere og køb billet.
Lørdag 23. april kl. 19.30
Sted: Teater Momentum, Odense.
Mød Iben Mondrup
Kom til forfattersamtale med forfatter Iben Mondrup og direktør i Nordatlantisk Hus Nauja Bianco i feltet mellem Grønland og Danmark. Hør om Iben Mondrups egen relation til Grønland, og den rolle Grønland spiller i hendes forfatterskab, bl.a. i hendes seneste to bøger ’Tabita’ og ’Vittu’, der begge handler om grønlandske børn, der bliver bortadopteret med store konsekvenser og ar på sjælen. Bøgerne er en fortælling om kærlighed, savn og svigt.
Pris: 60 kr. Læs mere og køb billet.
Tirsdag 26. april kl. 19
Sted: Nordatlantisk Hus, Odense.
Foredrag med forfatter Rachel Röst
Rachel Rösts roman ’Grundvold’, er en stærk personlig fortælling med afsæt i hendes egen opvækst i et patriarkalsk religiøst miljø i mormonmiljøet på Amager. Det har været en vild proces, og Rachel Röst har både været undercover i en mormonkirke i London og dykket dybt ned i mormonske håndbøger for at give et indblik i den skjulte verden, hun selv gjorde sig fri af.
I 2012 stiftede Rachel Röst nonprofit-organisationen ‘Læs for Livet’, der bruger bøger til at skabe social forandring for udsatte børn og unge.
Gratis deltagelse. Læs mere.
Onsdag 27. april kl. 19
Sted: Marstal bibliotek, Ærø.
Arr. af Ærø Folkebibliotek og støttet af
Det sker i maj
Forfattersamtale med Hallgrímur Helgason
Anmeldere og læsere sendte mange hjerter og stjerner efter den islandske forfatter Hallgrímur Helgasons seneste roman, ’Tres kilo solskin’, da den udkom på dansk i januar i år. Han og journalist Mikkel Frey Damgaard vil gøre os klogere på Helgasons forfatterskab og bogen.
Hallgrímur Helgason er forfatteren bag romaner som ’101 Reykjavik’ og ’Kvinde ved 1000 grader’. Sidstnævnte er blevet dramatiseret, og opført på teatre i både Island og Danmark, og flere af hans romaner er filmatiseret. Samtalen bliver holdt på dansk.
Billetpris: 60 kr. Læs mere og køb billet.
Onsdag 4. maj kl. 19.30-21
Sted: Nordatlantisk Hus, Odense.
Det store bogshow 2022
En række af de bedste og mest spændende forfattere vil stå klar på scenen til at fortælle om deres bøger og forfatterskaber. I år er der lavet aftaler med Tom Buk-Swienty, Glenn Bech, Helle Vincentz, Johanne Mygind, Naiha Khiljee og Hallgrímur Helgason. Som altid foregår det i højt humør og i godt selskab sammen med andre læsere i et fyldt Magasinet. Dørene åbnes kl. 18.
Pris 150 kr. Læs mere og køb billet.
Torsdag 5. maj kl. 19.00-21.30
Sted: Magasinet, Farvergården 19, Odense C.
Johannes V. Jensens ‘Kongens fald’
En fascinerende roman, der tåler mange genlæsninger. Den er ikke kæmpelang, men utroligt righoldig.
Den er valgt som det 20. århundredes bedste danske roman. Bogen og dens forfatter er selvfølgelig på kanonlister. Fagfolk bliver ved at skrive om den, forfattere refererer til den, og læserne slipper den ikke.
Hvad er det, der fascinerer? Og hvad kan irritere os, når vi læser den? Først og sidst er ‘Kongens fald’ et sprogligt mesterværk.
Pris 350 kr. Rabat til studerende. Læs mere og tilmeld.
Lørdag 7. maj kl. 10-14
Sted: SDU, lokale U81, Campusvej 55, Odense M
Arr. af Folkeuniversitetet Odense.
Café Litnet – om ‘Danske digterruter’
Mød Johs Nørregaard Frandsen, professor og leder af H C Andersen Centret ved SDU. Han er også leder af projektet ‘Danske digterruter’, som har til formål at formidle og opmuntre om forfatteres og danskeres forhold til dansk litteratur og natur.
Johs Nørregaard Frandsen har i mange år forsket i forfatteres forhold til natur og landskab og er en glimrende formidler af dette. Læs mere om ‘Danske digterruter’.
Gratis for medlemmer af Litnet. Entré 50 kr for ikke-medlemmer. Tilmelding.
Tirsdag 10. maj kl. 19
Sted: Studenterhus Odense, Amfipladsen 6, Odense C.
Fortællinger om mor
Kvindelige forfattere har de seneste år sat fokus på fortællingen om at blive og være mor i vor tid.
Karen Hvidtfeldt, professor i kulturstudier ved SDU, vil denne aften fortælle om, hvordan moderskab iscenesættes og hvordan natur, kultur, moderskab, reproduktionsteknologi og alder bliver fremstillet og forhandlet.
Vi zoomer ind på Elena Ferrante og på danske forfattere, fx Olga Ravns og Maja Lucas’ skildringer af moderskab i nyere tid.
Pris 195 kr. Rabat for studerende. Læs mere og tilmeld.
Tirsdag 17. maj kl. 18.45 – 20.30
Sted: SDU, U175, Campusvej 55, indgang Knoldene Ø, P2, Odense M
Arr. af Folkeuniversitetet Odense.
Lyrik-læsekreds – noget for dig?
Michael Strunge, Inger Christensen, Charles Bukowski, Tom Kristensen og Emily Dickinson…
Har du lyst til et fællesskab, hvor vi udfordres, overraskes og får nye oplevelser og vinkler på tilværelsen godt guidet af et bredt udvalg af digtere?
I læsekredsen Lyrikken fastlægger vi sammen, hvilke digtere vi læser på møderne, der veksler mellem fokus på forfatterskaber, perioder og temaer.
Vi mødes en gang om måneden på Odense Hovedbibliotek for at snakke om vores oplevelser i hyggelige omgivelser.
Du behøver ingen særlige forudsætninger for at deltage, udover at lyrik rører dig. Læs mere.
Arr. af Hovedbiblioteket Odense.