Forfatterinterview
Interview med præst og forfatter Torben Hangaard
ved Pia Sigmund, Litnet
Torben Hangaard læser op og fortæller i Café Litnet mandag 5. oktober 2015.
Café Litnet foregår i Studenterhuset, Amfipladsen i Odense.
I 2014 udgav Torben Hangaard "Pavens datter – Lucrezia Borgia", i 2012 "Borgia – et drama i renæssancens Rom", og snart udgiver han endnu en bog om de fascinerende Borgiaer, nu om Cesare Borgia, Lucrezias bror.
Bolbrodrengen, der rejste til Rom
Hvor stammer Torben Hangaards interesse for Rom og for renæssancen fra?
"Jeg har altid interesseret mig for Rom, og mine forældre støttede mig. Jeg har været mange gange i Rom, første gang alene som 14-15-årig. Betingelsen for, at jeg måtte tage af sted alene, var at jeg ikke hele tiden skulle rende ind i andre udlændinge. Jeg blev der næsten hele sommerferien, og jeg boede på vandrerhjem. Jeg kom rundt og så mange museer, ja alt interesserede mig. Man føler jo, at man nærmest falder over oldtidens Rom i byen.
Nogle venner tog mig med for at se fodboldklubben Lazio spille, og siden har jeg været fan af Lazio. Jeg har altid dyrket meget sport, især atletik, og var dansk ungdomsmester i højdespring. Så det faldt mig naturligt at gå til fodboldkamp. Når nogen spørger mig, hvilken region i Italien, jeg kommer fra, siger jeg Lazio (Centralitalien omkring Rom)."
Historisk læsning
"Jeg har altid læst meget. Min far sagde til mig: "Læs 40-50 sider faglitteratur om dagen i stedet for at gå på værtshus." Det råd har jeg fulgt, og nu bliver jeg snart 65. Jeg må have læst omkring 750.000 sider gennem tiderne."
Torben Hangaard tog hovedfag i historie og læste også på Roms universitet. Først senere tog han tillægseksamen i teologi. Han blev præst på Sydfyn og fra 1991 ved Vollsmose Kirke.
Renæssancen
"Da jeg blev lidt ældre, begyndte jeg at interessere mig for renæssancen og tiden omkring 1400. Var det senmiddelalder eller en ny tid, der opstod? Det spørgsmål opstår, fordi middelalderen ikke var en mørk tid, som man elleres siger. Paven vendte tilbage til Rom fra Avignon i 1420, og dermed begyndte en genopbygning i en brydningstid. Der opstod meget nyt i kunsten, mens tankegangen stadig var gammeldags. Det var her, jeg stødte på familien Borgia, der kom udefra, fra Spanien. De kom med nye tanker og understøttede kunst og kultur. Pave Alexander den 6. (Rodrigo Borgia) støttede de mauriske flygtninge, der kom til Rom, og gav dem deres eget kvarter."
Torben Hangaard har holdt mangfoldige foredrag om Rom, lige som han har været rejseleder for et stort antal rejser til Rom.
Politiker
Torben Hangaard kan se tilbage på en politisk karriere med tre perioder i Odense kommunes byråd for Socialdemokraterne. "Det kom helt naturligt for mig," fortæller han. "Min farfar var oprindelig havnearbejder, han arbejdede sig op og endte sine dage som direktør. Med den baggrund blev man automatisk socialdemokrat. Jeg gik ind i DSU og blev formand på Fyn og kom i Fåborg kommunes byråd." I Odense har han siddet i byrådet mellem 1990 og 98 og igen mellem 2002 og 2006. "Jeg har aldrig prøvet ikke at blive valgt," som han siger. Men to blodpropper i hjertet standsede det politisk arbejde for en tid.
Præst
Hvordan hænger nu den store interesse for Rom og renæssancen sammen med Torben Hangaards kirkelige arbejde? Ja, Rom kan vel betegnes som den første store kristne by i verden, og byen er fyldt med kirker og minder om kristenheden. Torben Hangaard har rejst rundt for at finde Jomfru Marias historie, og i Rom fandt han det ældste Maria-billede i verden. Den interesse er der også kommet en bog ud af: "Jomfru Maria i Rom – hendes liv og anvendelse i tekst og billeder", der udkom i 2010.
Første søndag i advent kan Vollsmose kirke fejre sin 40 årsdag. Kirken har skullet finde sine egne ben i et stort sogn, hvor demografien har forandret sig fuldstændig siden 1975. Nu er 75 % af sognets beboere muslimer. Kirken har ansat Maher Badawi som sognemedarbejder, og Torben Hangaard roser hans fremragende arbejde. Hangaard mødes også med imamerne, som kirken også har et fint samarbejde med.
Kulturkirke
Hangaard og menighedsrådet og sognemedarbejderne lægger vægt på at få kultur ind i kirken. Selv har han holdt mange og meget velbesøgte studiekredse i kirkehistorie og om Rom – og i den sammenhæng været leder af et utal af Romrejser gennem 35 år.
"Koncerter er vigtige," fortæller han, "bare de har noget med kirken at gøre. Det kan være lige fra Rock Nalle og Odensebanden for 300 mennesker til klassiske koncerter. Vi har 130 deltagere til "spisning og musik" hver gang. Sognemedarbejderne afholder mange aktiviteter, alle med god deltagelse."
Torben Hangaard er ved at afvikle sit kirkelige arbejde og holder afskedsreception sidst i november. "Det er rart at kunne se tilbage på en god tid, selv om der også har været tunge trin ind imellem. Det er en måde at blive moden på," siger han.
Salmedigteren
Torben Hangaard har skrevet mange sange og salmer, og det er blevet til flere udgaver af sangbogen "Et træk i trøjen". De fleste er nye tekster, som synges på kendte melodier. "Det er altid dejligt at synge, uanset om vi er gode til det eller det lyder forfærdeligt. Sang giver nemlig glæde," som forlaget skriver.
Pia Sigmund, september 2015
|