Forfatterinterview
Interview med forfatter og lærer Claus Lohman
ved Pia Sigmund, Litnet
Claus Lohman læser op og fortæller i Café Litnet torsdag 7. maj 2015.
Café Litnet foregår i Den Fynske Operas foyer, Filosofgangen i Odense.
Claus M. Lohman: 'Genstart' og 'Genspejl'
Claus M. Lohman er lærer på Næsby skole i Odense. Gennem ti år har han udtænkt og udviklet handlingen i det, der skulle blive første bog i en trilogi, 'Genstart', en spændingsroman med krimielementer. Endelig kunne den udkomme i slutningen af 2013. Nummer to – 'Genspejl'. To verdener. En mission' – er netop udkommet. Den omtales som en "konspiratorisk og faktuel spændingsroman med stænk af krimi og science reality".
På Krimimessen for anden gang
Claus M. Lohman har netop været på krimimessen i Horsens for at præsentere 'Genspejl'. Sidste år var han der for første gang med etteren, 'Genstart', men "...det var noget helt andet i år," siger han. "Dengang måtte jeg gå rundt til anmelderne, nu var det dem, der kom til mig. I år følte jeg mig som kollega og talte med mange, både kendte og ukendte. Lige før jeg selv skulle interviewes på TV2-regionernes scene, fik jeg en positiv bemærkning fra Thomas Rydahl, der fik debutantprisen med 'Eremitten'."
'Genstart' og 'Genspejl'
'Genstart' og 'Genspejl' – eller 'Gen-start' og 'Gen-spejl'. Bøgerne kan udtales på to måder, og seriens ene hovedperson, Sarah Bermann, er da også retsgenetiker. Der ligger et stort researcharbejde bag bøgerne.
"Jeg har opdaget, at det at skrive er et regulært håndværk," siger Claus M. Lohman. "Hov, den sten kan der rettes på, den må jeg hellere sætte ind der," og han fortsætter: "Nogle læsere synes, at 'Genstart' kredser for meget om fagfaglig genetik. Det har jeg taget til efterretning. I 'Genspejl' berøres området derfor kun, når fagfolkene taler indbyrdes om emnet."
En helt særlig genre
"Jeg kalder seriens genre science reality, en blanding af videnskab og virkelighed. Jeg har fundet ud af, at det er en genre, som ikke fandtes. Jeg er stolt af at have opfundet en ny genre. Man kan lære noget ved at læse serien, og man bliver også godt underholdt. Der skal være en gylden middelvej mellem de to i mine bøger."
Fascination
"Jeg er fascineret af to ting. Dels af naturens kræfter. Mennesket står ganske vist øverst på evolutionsstigen, men – naturen er os klart overlegen. Vi oplever f.eks. tsunamier, som vi ikke kan gøre noget imod. Dels er jeg meget fascineret af sammenholdet hos amish-folket i USA.
Jeg har valgt at skrive om et folk, der har levet isoleret gennem mange generationer. Amish-folket er som en organisme, hvor alle er afhængige af hinanden, den ene er armene, den anden benene, den tredje hjernen. Misundelse findes ikke hos det folk, kun glæde og sammenhold.
Amish-folket har et fællesskab, som vi andre kan savne i dag. Mange på min alder, de + 40, falder hårdt, hvis de mister deres arbejde, fordi de mangler et fællesskab, de kan gå ind i. I et godt fællesskab er der et lys til at komme videre med, når alting ser håbløst ud, et håb – men man skal selv finde det."
Religiøse mindretal
'Genstart' foregår til dels i amish-folket. I 'Genspejl' er hovedpersonerne de samme, men handlingen foregår hos menonitterne, der som amish-folket er et primitivt religiøst mindretal. Treeren kommer til at foregå hos kvækerne, da jeg er fascineret af den måde disse mindretal lever på, og ligesom hos dem betyder familien alt for mig."
Forfatterprojekt støttet af Undervisningsministeriet
Claus M. Lohman arbejder p.t. på et iværksætteri- og innovationsprojekt støttet økonomisk af Undervisningsministeriet.
"Jeg vil gerne videreformidle alle mine erfaringer og oplevelser til både elever og til andre lærere. Det bliver til en vejledning for fremtidige undervisningsforløb for elever i folkeskolen indenfor innovationsområdet. I den anledning har jeg besøgt Jussi Adler-Olsen med min 8. klasse. Eleverne fik lov til at interviewe krimiforfatteren. Jeg er så stolt over at kunne give børnene en så stor oplevelse. Jussi er helt nede på jorden og tager sig tid til at tale med hver enkelt."
Lohmans klasse har også været med på krimimessen både her i 2015 og i 2014. "Det var helt frivilligt for eleverne," siger Claus M. Lohman, "men alle tog med. Før messen lavede vi aftaler. Vi kiggede i programmet og krydsede de interviews af, de ville høre, og de fik lov til at interviewe flere forfattere efter deres optræden. Det er et privilegium for de elever at få chancen for at læse, skrive og interviewe selv. Nu ser de deres lærer i et helt andet lys. De har faktisk været med lige fra starten, i udviklingen af bøgerne og i processen. De har alle fået et eksemplar af 'Genstart', imod at de skrev en anmeldelse af bogen til internt brug, men som flere alligevel har valgt at offentliggøre. Det kan være en kamp for en 14-årig at læse 462 sider, men de gjorde det. Helt frivilligt endda!"
Forlaget Proportion
"Da jeg skulle finde et forlag til at udgive 'Genstart' på, var der tre, der var villige, men ingen af dem har rigtig god markedsføring," fortæller Claus M. Lohman. "Så oprettede vi Proportion, som nærmest kan karakteriseres som et non-profit forlag. Det skal ikke blive for stort. Flere har skudt penge ind i det, og flere arbejder free-lance og frivilligt. De vil alle gerne være med til at brande bogen. Vi har været heldige og dygtige i medierne. En af forfatterne er Martin Bager Wulff, der har udgivet 'Vægttab med nosser' på Proportion. Den bog bliver det helt store! Men det ser heldigvis heller ikke så tosset ud for 'Genspejl', for landets mest anerkendte lydbogsindtaler, Torben Sekov, har indtalt bogen som lydbog. Det kan ganske enkelt ikke blive større!"
Oversættelser
'Genstart' er oversat til engelsk og italiensk og har ligget på top-3-listen i Italien.
Pia Sigmund, 30. marts 2015
|