Til Litnets forsideForfatterinterview



Interview med forfatter Claus Holm Thomsen
ved Pia Sigmund, Litnet

 

Claus Holm Thomsen læser op og fortæller i Café Litnet torsdag 7. maj 2015.
Café Litnet foregår i Den Fynske Operas foyer, Filosofgangen i Odense.

Claus Holm Thomsen

Yndigt land – en krimi
I 2014 udgav Claus Holm Thomsen krimien 'Yndigt land', hvis handling foregår på Langeland. Da han signerede bøger i boghandelen i Rudkøbing, kom en kvinde hen til ham: "Hende Marianne i bogen, hende kender jeg," sagde hun om en af bogens hovedpersoner. "Men det gør jeg ikke," svarede Claus Holm Thomsen hende. "Jeg ville bare fortælle en god historie," siger han.

"Det blev en sjov situation, for flere syntes, at jeg kom lidt for tæt på, og det kom helt bag på mig, for bogen er ren fiktion. Min forlægger er færing, og han kunne trøste mig med, at ikke alt, hvad Heinesen skrev, var velset på Færøerne. Her mente folk også, at de kendte hans personer, og det hele meget værre af, at han lavede et indstik i en af sine romaner, hvor han skrev, at den person er ikke hr. XX osv."

Fortælle en god historie
Claus Holm Thomsen betragter ellers ikke sig selv som krimiforfatter, tværtimod – han har skrevet otte romaner, hvoraf tre ungdomsromaner foruden kriminalromanen 'Yndigt land' er udkommet. Han har desuden mange ideer og manuskripter i forskellige genrer på lager. "Jeg vil gerne fortælle de gode historier," som han siger.

Inspireret af Shakespeare
Serien af ungdomsromaner begyndte med 'Den største kunst er kærlighed', der udkom i 2010. Derefter fulgte 'Elsker dig for evigt' i 2012, og endelig kom 'Kærlighed på udebane' i 2013. Man kan læse bøgerne som en serie, hvor de samme tre unge danskere går igen som hovedpersoner, og hvor der kastes lys på hver enkelt af dem i hver af bøgerne. Men man kan også vælge at læse serien ud fra tre Shakespearedramaer, og så bliver det til læsning på et helt andet plan.

Claus Holm ThomsenClaus Holm Thomsen har altid været meget glad for at læse Shakespeare. Den første bog er inspireret af Hamlet, og man kan finde flere Hamletmonologer i den – i omskrevet og moderniseret form og tænkt af en 15-årig nulevende dreng. Moder- og stedfaderopgørene er også med, det sidste lagt ind i et teaterstykke som i dramaet. To´eren er inspireret af Kong Lear med pigen i centrum, mens tre´eren er en Othellohistorie med indvandrerdrengen Walid som hovedperson.

"Det var nu ikke alle anmeldere, der fik fat på Shakespeare i bøgerne, faktisk kun Informations anmelder," siger Claus Holm Thomsen, "men Shakespeares historier er universelle historier, der kan fortolkes igen og igen. Historien i Hamlet om et opløst hjem og om drengens opvækst med en stedfar, går igen mange andre steder. Shakespeare har hentet sit plot hos Saxo og den danske myte om Amled. Sådan vandrer de universelle historier videre."

Respons
Claus Holm Thomsen får megen positiv respons på serien på sin blog fra unge mennesker. Da en ung pige havde læst to´eren, spurgte hun ham: "Hvordan kan du vide, hvad det er at være pige?" Svaret var: "Jeg ved, hvad det er at være menneske."

Yndlingslæsning
"Jeg læser alt, hvad jeg kan nå," siger Claus Holm Thomsen, der arbejder som konsulent på Erhvervsakademiet Lillebælt i Odense. "Mest klassikere som eksempelvis Tolstoy. Han har en evne til at få alle personer i en roman levende, selv en bonde, der kører forbi. En dag faldt jeg over en bog af forfatteren Arturo Barea i en bogkasse. Hans stil ramte mig, han er forrygende god. Der kunne jeg virkelig suge nogle indtryk til mig."

Retræte
"Jeg elsker at trække mig tilbage til Ørslev Kloster i Jylland. Det er et fantastisk sted at fordybe sig i at skrive, et vidunderligt sted. Det benyttes af videnskabsfolk og skribenter. Når man går ind bag sin dør, må der ikke bankes på, ingen forstyrre dig. Der kan jeg rigtig komme i flow."

Pia Sigmund, april 2015