Forfatterinterview



Interview af Cindy Lynn Brown

"Det er billeder af ord"

…sådan svarer Cindy Lynn Brown på mit spørgsmål om hendes digtning. Jeg er taget ud for at interviewe Cindy om litteratur og det at skrive. Den 38-årige digter bor i Odense, men hun har dog rødder udenfor landets grænser. Hendes far er amerikaner, hvilket har betydet, at Cindy er vokset op som tosproget. Det har naturligvis haft indflydelse på, hvordan hun har opfattet verden omkring sig.

"Jeg er meget opmærksom på sprog, og det er nok kommet med, at jeg er vokset op med to sprog. Jeg reflekterer over forskelle i sproget – og er fascineret af, at der er ting man kan sige på et sprog og overhovedet ikke på et andet sprog – Det kan faktisk ikke oversættes."

Hendes baggrund gør også, at hun sommetider ser tingene udefra, hvilket også fremkommer i enkelte momenter i hendes digtning. Fx fra samlingen Korrektur. Her skriver hun: "Er det dét de kalder hygge(…)". Ordene er, selvfølgelig fristes man til at skrive, fra digtet kaffe. Da jeg spørger til det, siger Cindy, at det er rigtigt, at jeg lige her har sat digter-jeg´et udenfor. Hygge er jo noget dansk. Hun understreger dog, at man godt kan hygge sig andre steder, men at hygge er noget, vi gerne forbinder med dansk kultur.

Som sagt bor Cindy i Odense, og i den forbindelse kunne det være interessant at vide om kan sige, at Odense har sin egen litterære stemme? Er Odense mere end blot H.C. Andersen? "Der er udkommet en antologi med 37 fynske forfattere, 'Mellem broer' i marts 2012, og der synes jeg ikke, man kan sige, at der var nogen fælles stemme som sådan. Nogle af teksterne er stedsspecifikke og dér bliver det lokale synligt, men der er ikke tale om en fælles stemme."

Cindy bruger selv nogle Odense-steder i sin seneste samling 'Rigtige børn vokser  ikke op i forbifarten'. Som hun selv siger: "Man kan ikke undgå, at det sted man befinder sig, påvirker. Jeg kan godt lide når tingene er lokalt forankret." Det lokalt forankrede gør dog ikke, at hendes digtning, eller digtning generelt, mister sin betydning for mennesker, der ikke kommer fra det sted digtene er skrevet. "Jeg kan godt lide, når ting har udgangspunkt i noget konkret i virkeligheden. Jeg håber samtidig, at der er noget der rækker ud over det og bliver almenmenneskeligt." 

Lange sætninger
Cindy har udgivet tre digtsamlinger: 'Korrektur', 'Ildebefindende' og 'Rigtige børn vokser ikke op i forbifarten'. De har alle det til fælles, at de har langt format. Formatet har forlaget foreslået, fordi det passede godt til den måde Cindy havde afleveret sit første manuskriptet. Det var nemlig skrevet på tværs af siderne, ellers ville de lange sætninger ikke kunne have været der. De lange sætninger er ikke tilfældige: "Jeg kan godt lide, at det hober sig op, at det får lov at skabe et flow."

Cindys digtning er netop kendetegnet ved lange sætninger med mange billede-associationer og abrupte tanker, der på en gang river læseren med på en rejse i ord. Samtidig formår digtene også at få læseren til at stoppe op og reflektere over udsagnene. Der er på en gang en intens og meditativ stemning i hendes lyrik. Hvilket i den grad er bevirket af de lange sætninger. "Det er sjovt, for i prosa er vi vant til lange linjer, men i digtning kan sådan en følelse være abnorm", siger hun, da jeg spørger ind til de lange sætninger. "Den intense poesi får gerne læseren til at stoppe op og betragte tingene fra en anden vinkel."

Vinkler er netop et bærende motiv for hendes debutsamling 'Korrektur'. Cindy fortæller, når hun arbejder med en samling, er det som regel ud fra noget hun gerne vil undersøge, et eller andet der har optaget hende. Hun siger bl.a. om 'Korrektur': "I den første (Korrektur red.) havde jeg en eller anden ide om – eller billede i hovedet, at jeg havde et kamera. Tog et billede og rykkede det en lille smule til siden og tog et billede til, og se hvordan billede forvandlede sig, indtil det til sidst var blevet helt forvandlet eller noget helt andet, selvom tingen ikke havde flyttet sig, men det kun var mig. Tingen står bare der, hvor den er, men idet jeg flytter mig, ser den fuldstændig anderledes ud til sidst og det er den der korrektur, som om man hele tiden korrigerer."

Hendes seneste samling 'Rigtige børn vokser ikke op i forbifarten' har et mere samfundsrelateret udgangspunkt. De enkelte digte har alle en titel fra blade eller andre medier. Det samfundsrelaterede bliver dog hurtigt igen hvirvlet rundt i ordene og billederne. Titlerne på digtene er alle en henvisning til det informationssamfund, som vi hele tiden får at vide, vi lever i.

Hvad ville du med samlingen?
"Mit projekt var ligesom at finde ud af, hvordan navigerer vi i alt det her som nogle gange modsiger hinanden, nogle passer det ikke sammen. Så skal man gøre en ting, og så skal man gøre noget andet. Hvordan skaber vi vores eget rum og vores egen identitet? For jeg ved godt, at man ikke kan se bort fra det. Hvordan lever man med alle de instrukser samtidig med at skabe plads til sig selv? – derfor tog jeg alle de der medietitler."

Kunne du skrive andet end lyrik?
"Jeg har skrevet nogle ganske få prosa-ting. Jeg har en novelle med i antologien 'Sølvbyen', der handler om Helsingør. Men jeg føler mig klart bedst hjemme i lyrik. Jeg føler mig begrænset af ikke kunne springe fra det ene til det andet, som man kan i lyrikken."

Om litteratur og fremtid: Udover at være digter er Cindy også forkvinde for Litnet og i den forbindelse engageret i den gode litteratur. Hun arbejder således ikke kun med at skrive litteratur, men også med at formidle den.

Hvorfor skal vi læse litteratur? "Vi har brug for at reflektere, få et nyt blik på verden og for at blive rørt. Andre gange er det nok bare at glide ind i en verden og komme væk fra den verden, vi selv lever i. Litteratur kan bruges til mange forskellige ting."

Men hvad med fremtiden?
Er der plads til litteraturen, nu hvor vi har alle de nye medier?
"Jeg er slet ikke i tvivl om, at mennesker har brug for at udtrykke sig kreativt og også vil have brug for at læse, ligesom vi har brug for at høre musik og se på kunst."

Til sidst må jeg spørge Cindy om, hvad er god litteratur?
"God litteratur er, når jeg får lyst til at læse videre."

Cindy Lynn Brown født 1973
Har udgivet:
Korrektur 2009
Ildebefindende 2010
Rigtige børn vokser ikke op i forbifarten 2011

Torben Nørby Sørensen